2,5 maand
Door: lineke
19 November 2008 | Suriname, Paramaribo
Hoi lieve iedereen,
Nou hier weer eens een berichtje uit het o zo verre paramaribo. Tot nu toe vliegt de tijd echt voorbij. Ik heb het nog steeds erg naar me zin. Het is zo een raar idee dat ik 2,5 geleden hier aan kwam zetten en alles was vreemd en raar. Nu zijn die dingen voor mij heel normaal. Een paar voorbeelden hiervan:
Sta ik 's ochtends vroeg me broodje te smeren voor tussen de middag, komt er een gekko langs me bord heen lopen. Nu vind ik dat heel normaal en kijk ik ern niet meer van op, maar in het begin wel.
Fiets je rustig op je gemakje richting je werk wordt er steeds geroepen he poppetje, stukje wandelen? warme zon he. Ga zo maar door je hoort de meest creatieve dingen. Verder komen geregeld auto's naast je rijden om een gesprek aan te knopen en kijken de mannen om brommers altijd nog even over hun schouder. Ook hieraan raak je gewend en straks in Nederland zal ik het erg rustig vinden op straat.
Mensen kunnen hier soms zo gierend van het lachen over straat lopen, zo heerlijk. In Nederland zou je wanneer je dat deed vreemd aangekeken worden.
Mensen hier verklaren de Nederlandse stagiaires volledig voor gek dat ze midden op de dag in de warme zon gaan fietsen.
Wanneer je het echt een keer te warm vind om te fietsen en je beslist de bus te nemen hoef je de deur maar uit te stappen en ergens je hand op te steken als er een bus langs komt en hij stopt voor je. Maar als het nou voor komt dat bijna de hele bus vol is behalve dat ene stoeltje achterin, stapt iedereen rustig op zijn gemakje de bus uit zodat jij rustig naar dat plekje kunt. De bussen hier zien er iets anders uit, in het gangpad hebben ze klapstoeltjes waarop je ook kunt zitten.
Surinamers praten met de gebiedende wijs en zeggen overal toch achter. Dit neem je heel snel over, want als je mij nu op mijn stage hoort praten: Zet die kan (oftewel: Wil je die beker weg zetten) Neem dat voor me (oftewel: wil je dat even voor me pakken) ga zo maar door.
Nou dit waren even een paar cultuur verschilletjes en grappige dingen op een rijtje.
Naast het over deze dingen nadenken heb ik ook nog wel wat meegemaakt.
Me stage bevalt nog steeds heel goed, maar het is wel erg druk. Ik moet buiten mijn stage om veel verslaglegging doen. Dit neemt veel tijd in beslag.
Afgelopen weekend ben ik naar de full moon party geweest. Dit was een feest zoals de naam zegt tijdens volle maan, op een platte boot die bij een zandbank lag. Dit was een erg geslaagd feestje. 's nachts of ik kan beter zeggen 's ochtends hebben we bij overbridge, dat is een strand aan de suriname rivier, geslapen in onze hangmat. De volgende dag zijn we de hele middag op het water geweest. Ik ben in zo een band geweest achter een spietboot, dit was echt gaaf! ik mocht die spietboot ook nog besturen, dat was ook vet. 115 pk dus ging best hard. Verder heb ik ook nog achterop gezeten bij een jetski, dit was ook echt leuk. 'Savonds was ik helemaal gesloopd, maar had echt een geslaagd weekend gehad.
Nou heb ik jullie weer alles verteld over mijn leven hier, nu is het jullie beurt om te vertellen hoe het is in Nederland.
De foto's komen weer zo snel mogelijk op de site.
Veel liefs!
Naast het over deze dingen nadenken heb ik ook nog wel wat meegemaakt.
De foto's komen weer zo snel mogelijk op de site.
Veel liefs!
19 November 2008 - 08:27
Marjolein:
Heej Lineke,
Wat mooi om al die verschillen te horen:D! denk je helemaal niet bij na als je hier zit!
mooi dat de tijd voorbij vliegt, altijd een goed teken:D!
geniet er van daar!!
liefs -
19 November 2008 - 09:12
Marieke:
Hej lieve lien!
Vet grappig die cultuur verschillen :D ik zal je snel eens even bellen!!
Kus! -
19 November 2008 - 12:17
Varisha:
Hi,
Waar loop je precies stage? Op een basisschool? Ik ga een afstudeerscriptie houden over het basisonderwijs op een basisschool en ik denk dat ik jou kennis heel goed kan gebruiken. Mag ik je een paar kleine vraagjes stellen?
Ik hoop gauw van je te mogen horen.
Liefs Varisha -
19 November 2008 - 13:57
Marc:
Hey lineke, wat gaaf om te horen dat je ook aan het reizen bent geslagen! Zie nu pas voor het eerst je blog, ziet er top uit daar! Geniet er maar van, ik moet helaas bijna naar huis na 15 maanden....
Groeten uit Laos!
19 November 2008 - 15:46
Niek:
Heey Lineke!
Leuk te horen dat je het daar zo goed naar je zin hebt! :D Lijken me leuke feestjes daar, buiten het werk om, dus je vermaakt je in ieder geval wel :P
Wanneer je weer in Nederland bent wil ik best creatieve benamingen enzo gaan schreeuwen hoor, voelt het misschien toch nog een beetje alsof je daar bent :P Voorlopig zal ik nog lekker van het mooie weer genieten daar! Hier gaat het komend weekend namelijk vriezen! Maarja geniet er nog lekker van!
Groetjes, xx Niek -
19 November 2008 - 17:01
Kes:
Lien!
Wat gaaf man, ik zou bijna jaloers worden, gelukkig troost mij dan de gedachten dat ik over 2 maanden in het subtropische thailand 3 weken zit, en daarna lekker in nieuw-zeeland! Jij goed naar zin!(op zn surinaams:P) Enjoy the sun, en de rest ook off course. Cu Kussie kes -
19 November 2008 - 17:47
Ine:
Hey Meid,
wat gaat de tijd snel als ik je zo hoor praten! Echt leuk wat je daar allemaal mee maakt en ik ben jaloers op het mooie weer. Korte update over mij, school gaat goed, nog een paar puntjes en dan in februari op stage:) Veel zin in! Jij heel veel succes daar! (K) -
19 November 2008 - 20:19
Dineke:
Lineke!!
Echt super tof om te lezen wat jij daar doet, helemaal die cultuurverschillen! Grappig is het dat je het zo snel over neemt!!:D
De update van mij, haha, met mij gaat t goed ook druk met school en ik word gek van die verslaglegging!!
Nou hoop snel weer een leuk verhaal van je te mogen lezen!!
Dikke kus -
21 November 2008 - 22:24
Flo:
lieve lieve lieve lienepien, beetje jammer dat ik ver onderaan sta met mijn reactie. Maar heb dan ook wel een geldige reden geen internet meer in zwolle, dus ieder weekend in epe ben ik weer op de hoogte van alle zaken(A)! lieve schat wat leuk al die cultuurverschillen en niet zo gek dat jij het zelf ook over gaat nemen, je hebt er natuurlijk dagelijks mee te maken. Dat zal wel even wennen zijn straks in holland. Nou ik moet je zeggen het is weer echt vies koud aan het worden hier, vandaag is er sneeuw,hagel, regen en hele harde wind dus ECHT hollands weer KUT:P!hehe maar goed nog 2 maandjes stug doorwerken en daarna 3,5 maand genieten in het prachtige nieuw zeeland!
Lieve lien ik kan niet wachten als je over een tijd weer trg bent en al je fotos en verhalen kan horen!geniet maar van je tijd daar, maak vooral veel uitjes!maar dat komt wel goed zo te horen.en niet te bruin worden he:P.lien ik wil graag een keer live met je bellen!laat me maar weten wanneer dat kan lijkt me super je na zo een 2,5 maand niet gehoord te hebben.
enjoy the fun lieverd
dikke kus en knuffels
flo xxxxx -
22 November 2008 - 16:11
Betsy:
Hoi Lineke
Fijn dat je het nog steeds zo naar je zin hebt! Ik zou vandaag wel even met je willen ruilen:het is hier nogal koud, het heeft gehageld en een beetje gesneeuwd! Vandaag heeft Sinterklaas Epe bezocht, ik geloof dat je moeder en zusje er nogal druk mee waren.
Lineke,nog veel plezier en werk ze!
Groetjes van Betsy -
25 November 2008 - 18:24
Michiel, Leeftijd Pa:
Ik heb je even laten wachten maar hier ben ik dan! Na je afscheidje in de Baron ben je al bijna vergeten wat voor een doodgewone mensen wij nederlanders zijn. Je bent al een vrolijkerd, dat kan in Suriname alleen nog maar meer worden. Zulke feestgangers hebben wij nodig in dit besneeuwde landje. Heel veel plezier en een stevige hug. Michiel